مروری اجمالی بر چند اثر از سیدناالشهید آوینی
سیدشهیدان اهل قلم
درک عالم سیدنا مرتضای آوینی کاری ساده نیست. آوینی را سید شهیدان اهل قلم خواندهاند و این لقب شاید تنها یکی از وجوه وجودی سید مرتضی را به تصویر بکشد.
مرتضای آوینی تراز روشنفکری و هنرمندی انقلاب اسلامی بود. در دورهای که روشنفکری خلاصه شده در تفکر مدرن و مادهانگاری خلاصه میشد، آوینی مقالات توسعه و مبانی تمدن غرب را مینوشت و از فساد سینمای سرمایهداری میگفت.
روایت فتح او ماندگار شد و تا یاد و خاطره دفاع مقدس باقی است، روایت فتح هم به عنوان سند تصویری رشادت و هنرمندی بزرگمردان آسمانی هست.
اما آوینی بزرگ را در کتابهایش بهتر میتوان شناخت. در این نوشتار معرفی اجمالی خواهیم داشت بر چند کتاب مطرح شهید آوینی:
دوره سه جلدی «آینه جادو » مجموعه مقالات سینمایی شهید آوینی است و تنها کتابی است که در زمان حیات وی و با نظارتش منتشر شده است. این مجموعه سه جلدی هم تجربیات آوینی از مستندسازی و فیلمسازی است و هم برداشتها و دیدگاههای وی درباره ابعاد وجودی سینما که البته با نگاهی فلسفی و عرفانی نگاشته شده است.
«توسعه و مبانی تمدن غرب» کتابی است در باب غرب شناسی که مقوله توسعه و نسبت آن را با تفکر دینی و انقلاب اسلامی واکاوی میکند. این اثر که مجموعه مقالات است در سالهای آخر دهه 60 نوشته شده و منبع خوبی برای شناخت مبانی تمدن غرب است.
یکی از پر مخاطب ترین آثار منتشر شده از شهید آوینی «حلزونهای خانه به دوش» است. این کتاب که بر خلاف سایر کتابها کمتر تعابیر فلسفی و عرفانی و اصطلاحات پیچیده در آن دیده میشود، مقابلهای است که آوینی با جریان منورالفکری مدعی در آن دوران داشته است. محتوای کتاب، مقالاتی است که آوینی در پاسخ به مقالات و یا در نقد دیدگاهها و عملکرد جریان منورالفکری و در ماهنامه سوره منتشر میکرد.
اما به جرات میتوان یکی از بهترین و گیراترین کتابهایی که در باب کربلا و واقعه عاشورا نگاشته شده را «فتح خون» مرتضای آوینی نامید. فتح خون دو جنبی است. یک جنبه به شرح وقایع و ماجراهای سال 60 و 61 هجری میپردازد و جنبه دوم که از زبان سیدشهید آوینی روایت میشود، نوعی تحلیل عمیق و انقلابی از همان وقایع و ماجراهاست و در واقع بخش برجسته کتاب نیز همین تحلیل متفاوت سید است.
آوینی در این نوشتار، کربلا را نه یک واقعه تاریخی که یک حقیقت و آزمون بزرگ برای هرکسی در هر دورهای میداند. آوینی واقعه کربلا را تکرار شدنی میداند. فتح خون در 10 فصل نوشته شده است.
اگر مجموعه روایت فتح را دیدهاید و میخواهید متن گفتارهای شهید آوینی را هم بخوانید، کتاب «گنجینه آسمانی» این کار را کرده است. مجموعه گفتارهای آوینی در مستندات روایت فتح به همت موسسه روایت فتح پیاده شده و با عنوان گنجینه آسمانی منتشر شده است.
از دیگر کتابهای منتشر شده آوینی، «رستاخیز جان» است. این کتاب ارزشمند مجموعهای است از مقالات آوینی با موضوع هنر، ادبیات و فرهنگ. مقالات این کتاب در چهار بخش دسته بندی شده و مباحثی چون نوروز و فرهنگ ایرانی، هنر و ارزشها، تاثیرات ویدئو و ... را شامل میشود.
اما اعتقادات سیاسی و اندیشه حکومتی سیدنا آوینی را در کتاب «آغازی بر یک پایان» باید جستجو کنید.
آغازی بر یک پایان در چهار بخش تنظیم شده است. بخش اول نوشتههایی در سوگ امام خمینی (ره) و تبیین جایگاه ایشان در«تاریخ حیات باطنی انسان» است. بخش دوم چند مقاله درباره مبانی حکومت دینی و نظام ولایت فقیه، خصوصاً در تقابل سیاسی در عالم متجدد و غربی را در بر میگیرد. بخش سوم کتاب به فاجعه نسلکشی مسلمانان در بوسنی و هرزهگوین اختصاص دارد و تشکیل «امت متحد اسلامی» به مثابه راهی برای مواجهه با «سیطره نظم نوین و آمریکایی بر جهان» پیشنهاد شده است.
و بالاخره در بخش چهارم و پایانی کتاب، نگارنده انقلاب اسلامی ایران را دلالتی تأویلی بر سپری شدن عصر تمدن غرب میداند و بشارت میدهد که تا «آن وضع موعود که انسان در انتظار اوست فاصلهای چندان باقی نمانده است.»
از دیگر آثار شهید آوینی، سفر به سرزمین نور، شهری در آسمان، فردایی دیگر، مرکز آسمان و نسیم حیات است که جای خواندن دارد.
پی نوشت:
* این نوشتار با بهره گیری اندکی از سایت پاتوق کتاب نوشته شده است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ دعوت نامه ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
سلام، عزیز ارجمند: جناب استاد عابدی
اهل چمن مشتاق دیدار شمایند و چشم انتظار نظرات شما خوبان. با سرودۀ؛
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ «زورَکی» [نیشخند] ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ