نکاتی مهم درباره آمار فروش نمایشگاه کتاب!
در بحث استقبال فریبنده مردم از نمایشگاه کتاب، این نکته را گفتیم که استقبال گسترده مردم نباید ما را فریب بدهد که مردم دارند کتابخوان میشوند. اما شاید این سوال مطرح شود که معیار دیگری در نمایشگاه هست به نام «میزان خرید کتاب» و این، آماری است که نشاندهنده خرید کتاب توسط مردم است و نمایشی نیست!
در این که آمار خرید 800 میلیونی مردم یزد از نمایشگاه سال 93 درست است، تشکیکی وارد نمیکنیم، اما مشاهدات و تحقیقات میدانی نگارنده در نمایشگاه، نکات جالبی را مشخص کرده است:
1- از ناشران عمومی و تازه آنها که اسم و رسمی دارند اگر سوال کنید، حتماً نارضایتی خود را از فروش کم کتاب اظهار میکنند. سال گذشته یکی از ناشران نسبتاً مشهور میگفت: هزینه رفت و برگشت و غذا و اسکان و... ما بیشتر از فروشی شد که در نمایشگاه استان یزد داشتیم و دیگر تصمیمی برای حضور در نمایشگاه بعدی نداریم!
2- هنگام خروج اگر به دستان عموم مردم نگاهی بیندازید، میبینید که یا اصلاً خریدی نداشتهاند و یا خرید چندانی نکردهاند.
با این وجود چرا آمار فروش نمایشگاه زیاد است؟
1- اگر سوال اول را از ناشران مشهور کمک آموزشی بپرسید، حتماً رضایت خود را از فروش کتاب اظهار میکنند! سال گذشته حتی برخی ناشران آموزشی و کمکدرسی، مجدداً سفارش ارسال کتاب از تهران را داشتند و برخی کتابهای اصلی خود را همان روزهای اول نمایشگاه تمام کردند!
پس بخشی از عمده فروش کتاب در نمایشگاه استانی مربوط به کتاب های کمک درسی و آموزشی است که صد البته ارتباطی با سرانه مطالعه مفید مردم ندارد!
2- تعداد ناشران و فروشندگان کتابهای به اصطلاح نفیس و در اصل دکوری مانند قرآن و نهج البلاغههای زرکوب، دیوان حافظ و سعدی و شاهنامه فردوسی و... در نمایشگاه کم نیست و گاهاً مردم خرید خوبی از این دست کتابها دارند. قیمت این کتابها هم گران است و گاه به اندازه 5 برابر یک کتاب رمان و داستان فروخته میشود. طبیعی است که بخشی از آمار فروش کتاب نیز مربوط به این کتابهاست که باز هم ارتباطی با سرانه مطالعه مردم ندارد!
3- برخی از دارات دولتی نیز از تخفیف خوب نمایشگاه استفاده کرده و برای هدایای طول سال خود، چند میلیون تومان کتاب میخرند که عمده این کتابها، همان کتابهای نفیس و زینتی است. و باز هم این خرید ارتباطی با سرانه مطالعه مردم ندارد!
4- گزارش موسسه نمایشگاههای کتاب میگوید در نمایشگاه کتاب یزد در سال 93، حدود 120 هزار نفر بازدید کرده و 800 میلیون تومان کتاب خریدهاند. با یک تقسیم ساده پی میبریم که هر بازدید کننده به طور متوسط 6600 تومان کتاب خریده است. یعنی کمتر از قیمت متوسط یک کتاب!
با این تفاسیر، مشخص است که چرا آمار فروش کتاب در نمایشگاه، کمکی به افزایش سرانه مطالعه مردم نکرده است و نمیتوان آن را به عنوان شاخصی در رشد کتابخوانی جامعه به حساب آورد.